sila klik

oRanG yG sAyaNg Lyza :D

Tuesday, 18 September 2012

Chicken Pox . Grrrr

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pembaca blogger Lyza ni . Tu pun kalau ada yang nak baca . hihihi . Disebabkan baru-II ni Lyza baru je kena chicken pox atau cacar air atau bertih , ( bertih apa entah , aku pun tak hingat )  , So Lyza nak kongsi kan sedikit sebanyak pantang larang dia , apa yang perlu kita buat dan sedikit pengalaman pahit kena chicken pox ni . Memang sangat tidak seronok kena cacar air ni ! huhhhh . Rasa nak nangis tau dengan kegatalan chicken pox tu .  sob sob ~ ! 2 malam tau Lyza tak dapat nak tidur . Kehulur kehilir Lyza dalam rumah ni . Sampai mama pun tak dapat nak tidur sebab tengok Lyza dah tak boleh nak tidur -,-

Pantang Larang masa kena chicken pox ni , pantang UTAMA tidak lain dan tidak bukan ialah . JANGAN MAKAN KICAP . HUhhh . memang akan ada effect kalau makan kicap time kena chicken pox ni . Lyza dah sebulan tak makan kicap. Dah lah Lyza dengan kicap tak boleh nak dipisahkan , pastu sebulan straight tak dapat nak makan makanan berkicap. Seksa bebbb ., and kita pon tak BOLEH MAKAN MAKANAN YANG GATAL , tak tahu la Lyza jenis-II makanan gatal ni apa . Tapi doktor kata , elakkan daripada makan makanan yang berdaging , telur pun jangan makan . and jangan makan buah tembikai , berdasarkan apa yang mama katakan , dia kata buah tembikai ni akan buat kita makin sakit lagi sebab dia proses dalam badan yang ada chicken pox . ( ehh , apa aku merapu ni ==' ) ha , janji jangan makan buah tembikai la . Dan , mama pun tak bagi Lyza pakai baju warna merah . Tak tahu la sebabnya apa . Bila Lyza tanya mama kenapa , mama akan cakap ceni ar . " memang tak boleh "dah mama kata macam tu , diam dan dengar jelahh . hehe . dan last sekali yang Lyza tau , JANGAN MENGGORENG dalam rumah . Tapi mama still bergoreng juga ==' haha

Kalau yang perenggan atas pantang larang , yang perenggan sekarang tentang ubat-ubatan dialahh . Firstly mestilah kita pi dok jumpa doctor kan .Dan doktor akan bagi kita ubat bernama CALAMINE . ha , itu lah salah satunya ubat sapu untuk sakit ayam tu . Second ,makcik Lyza bagi cadangan beli ubat sapu gak . tapi dia roll on punyalah . Nma dia , CALAZITE . adik beradik calamine jugaklah . Tapi calazite ni lagi kuat lahh . Dia melawan gatal , Selain itu , pi lahh cari pokok semambu atau nama lainnya pokok Neem . Ni pokok india . Dia boleh kurangkan sikit rasa gatal dan miang chicken pox tu .. Ada 2 orang india yang cadangkan macam tu kat Lyza . SOrang guru kelas Lyza , sorang lagi , Classmates Lyza yang india . Tapi , mama jumpa daun semambu tu masa Chicken pox Lyza semuanya dah pecah . HAHA . And ubat paling mujarab ialah , ubat herba cina . Tu memang mujarab gila . Masa Lyza dah gatal-II tak boleh nak tidur tu , siangnya makcik Lyza belikan Lyza ubat herba tu . Then rebus suruh Lyza minum . Rasa dia memang .... KELAT GILA . Hanya tuhan jelah yang tahu kan perasaan Lyza masa tu . Tapi nak taknak , kena minum juga . Then malam selepas Lyza minum  tu ,  Lyza dah boleh tidur .  Gatal-II pun dah berkurang . Satu lagi , kena minum air kelapa la . Untuk mengelakkan dia keluar untuk kali ke-dua ==' Mak usu Lyza blah mama pulak , suruh Lyza minum santan campur kunyit . Fuhhhh . ya-allah . . Kau orang bayangkan jelah rasanya . .

Petua yang lain pula , hasil daripada pertanyaan Lyza kat member-II , ada yang suruh Lyza pakai tepung ubilahh . Suruh lyza pakai bedak sejuk campur jagung lah . Macam-II lah . Tapi Lyza tak buat pun . hahaha . Lyza sekarang tengah risau sebab parut kat muka belum hilang . Padahal dah sebulan ni kena :( Ha , bagi kau orang kau orang yang belum kena chicken pox tu  , MEMANG PASTI AKAN KENA > HAHAHAH . dan masa tulah kau orang merasa seksanya badan masa tu .

Okeyylahh . Sampai sini jela Lyza berceloteh . Jumpa lagi kita di entry yang akan datang . :P salam . chau ~~

ha ! da puas baca ? apa lagi , like and comment la =D

No comments:

sHaRinG iS cARinG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget