sila klik

oRanG yG sAyaNg Lyza :D

Friday, 16 December 2011

SEGMEN : PERTEMUAN DAN PERPISAHAN

Assalamualaikum
Tak jawab dosa
kalau jawab sayang :)
hye korang .
Tengok tajuk entry Liza kali ni ,
 SEGMEN : PERTEMUAN DAN PERPISAHAN 
aishh . Tajuk dia boley kata "kaw2" punya la . 
Segmen ni Pinky minky punya anjuran :)
Ni rules kalau nak join segmen ni  ,

She said , tak kesah nak cerita pasal siapa pon . Kat sini , Liza nak story about arwah abang Liza :)
Liza tak taulah nak cakap daripada mana kami ni bertemu sebab kitorang adik beradik :)
Abang Liza nama dia Al-sharif Bin Salleh . Lahir pada 10/8/1993 . .
Bagi Liza , dia seorang abang yang penyayang , perhatian kat adik dia , tegas dan seorang anak yang soleh :)
Dia tak pernah tinggal sembahyang .. Mase 2005 pada bulan oktober , Arwah abg demam . Dia just demam biasa je , semakin hari , sikap n sifat arwah abang jadi pelik ,, masa tu macam bukan diri abang Liza . 
Abang cakap sorang2 , dia cakap ada yang tunggu dia . Sampai papa carikkan orang untuk sembuhkan abang . 
Tapi abang tak pernah nak sembuh .. Abang start demam mase puasa da yang keberapa hari , 
Liza ingat lagi tarikh 13/10/2005 masa tu Liza nak gi sekolah agama da . Masa tu Liza baru darjah 3 . 
Liza tak tahan dah tengok keadaan abang . Liza gi luar , then airmata Liza terus keluar . 
Sedih sangat masa tu :( .. Pada tarikh tu jugak , arwah abang terpaksa dikejarkan ke hospital . 
Masa tu Liza kat sekolah lagi . 
Liza balik sekolah je , papa suruh Liza tukar baju sebab nak gi hospital . 
Abang kena tahan dekat wad .. 
Masa kul 9 lebih pada waktu malam , doktor yang jaga abang tu cakap yang abang takde harapan untuk hidup . Kat situ jugak Liza tengok airmata papa jatuh . Untuk pertama kalinya Liza tengok airmata seorang lelaki :( Mama da nangis .. Mama da melalak kat situ .. Liza pon nangis jugak . Nangis yang tak ingat dunia da  
Liza rasa itu bagaikan mimpi .3 minggu arwah abang dekat hospital , selama tu papa n mama tak balik rumah.
balik pon just amek baju untuk dipakai dan selama tu jugak la , pakcik n makcik Liza yang jaga Liza . 
Korang tau tak ? tu first time befday Liza tanpa seorang abang disisi . sedih sangat masa tu . 
Masa 30/10/2005 , abang pergi menghadap ilahi .T_T
 korang tau , masa 29/10/2005 , Liza ada belikan buah untuk mama n papa .
Liza nak bagi mama n papa sebab makcik pakcik Liza cakap dorang nak ziarah mama n papa gi hospital .
Jadi , Liza belilah mama n papa buah untuk dorang makan . 
Masa 30/10/2005 pukul 10 pagi , Liza da nak gerak gi hospital . Liza hepi sangat masa tu . 
Sebab Liza nak bawak buah tangan untuk mama n papa . 
Then makcik Liza ni amik plastk buah tu terus campak gi dalam rumah n cakap
"abang ko da takde deQ . tak payah bawak"
Sedih sangat masa makcik cakap macam tu .
Liza cam rasa ngah mimpi je masa tu . :(
Daripada dalam kereta sampai ke hospital Liza syik nangis je . 
Mama sampai pengsan .
Masa sampai hospital da , Liza gi tempat ICU . 
Pakcik Liza duduk gi at kerusi , then pengsan . 
Korang tau tak ,? Hanya tuhan je yang tau perasaan Liza masa tu . 
Sedih sangat2 T_T .
Dekat situlah perpisahan kami . Takdir yang memisahkan Liza dan arwah abang . :'(
ni gambar Liza and arwah abang . muka kami hampir sama kan ?
Ni gambar size passporst . Muka Liza masa darjah 4 and abang darjah 5 . 
Liza dengan abang beza 3 tahun . 
Liza rindu sangat2 dekat arwah abang :'(
hurm . k la korang . 
Sampai sini je cerita Liza :')
Liza harap korang hargai dan sayangilah adik-beradik korang , 
jangan sampai korang menyesal bila dorang dah takde lagi .
k la . 
bubye . 
Take care .
salam :)

p/s => siapa yang nak join segmen ni , boley ke PINKY MINKY punya blog k :) just klik dekat nama PINKY MINKY tu .. :)

ha ! da puas baca ? apa lagi , like and comment la =D

8 comments:

Akihiro Aihara said...

Liza , tabah kay . Kita taw Liza kuat . Temaseh sbb join 1st segmen kita niy . Nama Liza dah tersenarai kay :)

Ainina Faseeha said...

liza..!sdih sngt crite nih... tabah ea... kite pun nnti akn mnyusul mcm dieorg... jgn nangis tau! nnti,arwah abg lisa x tnang sbb tngk lisa asyik sdih je...sbar ye,dear!

Ash Kyouhei said...

Ya Allah , serius ash menangis baca entry nie T_T

semoga Lyza tabah menghadapi dugaan .

e-lyanalovelifestory said...

done follow u dear:)
sabar ea sayg, jngn sedih2, doakan arwah ye sayg:)

dhia adawiyah said...

Huhu ~ Hye Liza . I'm coming to read your blog ! haha .. segmen ni pun sy taw dari blog awak taw . hakhak . Sad story .. suke cara penyampaian cerita .. :)

NauRah aLwaNi said...

Singgah sini :)

Sedih cerita awak.. kebetulan masa saya baca entri awak ni, TV mainkan lagu sedih.. ermm =.="

Tabahkan hati ye.. susahnya nak menghadapi kehilangan, tapi jangan lupa Allah ada menemani hari-hari kita. :')

Akihiro Aihara said...

Hadiah ?

Sini
http://qesahsaya.blogspot.com/2011/12/hadiah-untuk-pemenang-1st-segmen.html

Akihiro Aihara said...

Sini !

http://qesahsaya.blogspot.com/2011/12/pemenang-segmen-pertemuan-dan.html

sHaRinG iS cARinG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget