sila klik

oRanG yG sAyaNg Lyza :D

Thursday, 3 November 2011

kenapa sesetengah perempuan suka baca novel ?

Assalamualaikum . 
Tak jawab dosa .
kalau jawab sayang :D
hai korang . 
buat apa tu ?
Da makan ?? Da mandi ? da gosok gigi ?
Ish2 ,banyaknya soalan aku . HAHA . 
Ha korang ! siapa sini suka baca novel ?
Sila angkat tangan .. ! Liza nak kira . hehe .
Sesetengah orang mesti pelikkan kenapa sesetengah perempuan ni suka baca novel ?
Yela , Liza tanya cam ni .
 sebab Member2 Liza yang bukan KAKI NOVEL tu , selalu pelik bila tengok Liza baca novel . 
Dorang kata , Liza macam orang gila baca novel . HAHA . 
jahat punya member . 
Ok ! Sebelum Liza bagitau kenapa , 
Liza ada kerja sikit untuk korang , 
korang KLIK SINI . Tolong Like photo Liza k . hehe . 
Ok ! Liza kongsi kenapa sesetengah perempuan ni suka baca novel .


SEBAB-SEBAB PEREMPUAN SUKA BACA NOVEL
1) Hilangkan boring/bosan
=>Dengan baca novel ni , kita boley hilangkan bosan yang  melanda kat diri ni . Maybe bagi mereka yang 'KUTU BUKU' ni , baca novel ni just buang masa . Mungkin betul buang masa , tapi takkan la 24 jam 1 hari kita nak menghadap buku sekolah je ? Aishhh , bosan yang amat adalah .. So , bagi mereka2 yang suka novel , salah satu cara mereka nak hilangkan bosan ,, dorang ni mesti baca novel ..

2)Emosi pon terikut .
=> Ha , yang ni pulak . Kadang-kadang , bila seseorang tu baca novel , emosi dia terikut tau . Bila kita tengah baca part yang best . Mesti kita pon dapat rasa . Maksud liza , kita boley bayangkan apa yang terjadi kat dalam cerita dekat novel tu . Bila part sedih pulak , ada la sesetengah pembaca novel ni , sampai terkeluarkan air mata . ( huxhuxhux ) Korang fikir tengok filem2 sedih je ke boley buat orang nangis ? Tak lorh , baca novel pon boley . Tapi baca kena la ada feeling . bukan baca  macam tak baca pulak . .bluuurr je madah . hehe

3)nak cari pengalaman ?
=> ok , yang ni bunyi dia lain sikit . hehe . nak carik pengalaman ? maksud dia ?? apa tuu ??? ha , maksud dia cam ni , , kadang2 , , penulis novel ni ceritakan tentang apa yang pernah berlaku dalam kehidupan dorang . . Dorang lebih kepada cerita tentang pengalaman hidup dorang gitu , . So , daripada situ kita boley tahu pengalaman seseorang tu . Lagi-lagi bab CINTA . Ni semua perempuan mesti suka , kan ? Beli novel je , mesti nak beli pasal cinta . hehe . Bab cinta ni , bila kita baca novel yang ada berunsurkan percintaan , , bila dia happy . mesti kita nak cakap kan " bestnya bila dapat boy cam tu " takpun , " bestnya dapat girl cam tu" . Memang la bestkan bila kita dapat boy or girl yang happy2 , faham kita or bla bla bla , hehe . paham2 la ,. Tapi , bila kita baca part yg menggeramkan , mesti kita cakap macam "benci gile seyh aku dekat watak ni . BODoh ! perempuan tu da setia kat dia , dia gi main2 kan pulak! " . haha , lazer gila kan mulut kita cakap macam tu ? takpela . lumrah kehidupan memang macam tu bila baca novel ..

ha ! Itu jela yang Liza boley kongsikan . 
Liza cerita berdasarkan pengalaman Liza yang suka baca novel . hehe . 
kepada mereka2 yang suka baca novel ,
Liza cadangkan ,, kalau nak beli novel , 
beli yang terbitan kaki novel tau ?
Novel2 terbitan kaki novel , 
memang best2 . Menyesal kalau tak beli terbitan kaki novel . 
Rugi lorh kalau tak beli . hehe . 
okelah , nampaknya masa mencemburui kita . ( ceyh ! ayat tak ley blah )
sampai sini jela k :) ?
Bubye . .
take care . 
Gudnite lorh :)
salam :D


ha ! da puas baca ? apa lagi , like and comment la =D

No comments:

sHaRinG iS cARinG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget