sila klik

oRanG yG sAyaNg Lyza :D

Friday, 14 October 2011

KATAKAN TIDAK KEPADA ROKOK !

Assalamualaikum ..
tak jawab dosa .
kalau jawab sayang ..
Ha , nak tau kenapa Liza buat tajuk pasal rokok ..?
ok lah . hari ni Liza nak kongsi serba sikit tentang rokok ni .
Franky speaking , 
Liza tak suka orang merokok .
Lagi-lagi yang merokok depan Liza . 
eee , rasa macam nak sepak-sepak je orang tu ( gurau je )
and , Liza pun tak suka dekat budak-budak zaman sekarang yang masih bawah umur 
tapi , da merokok .
eee , ape yang korang dapat dengan menghisap rokok tu ?
Kalau korang da keje , tak pela .
beli rokok pakai duit sendiri , . 
Ni , kalau yang belum keje , 
MENYUSAHKAN MAK BAPAK je dengan sifat perokok korang tu ..
ape yang korang dapat dengan hisap rokok ni ?
korang pikir korang MACHO ?
perasan da MATANG ?
kalau korang nak tau , 
wahai kamu2 yang masih di bawah umo ( 12-18 )
korang TAK macho n TAK matang pun dengan hisap rokok tu .. 
umur baru 12 tahun da bercita-cita nak hisap rokok ?
hang boley p la . Duit still mintak kat mak bapak ,
tapi ade niat nak hisap rokok ? waaa ,  banyak cantik muka hang yang tak cantik tu !
Korang ni , kalau korang tak menyusahkan mak bapak korang tu , 
tak boley ke ?
keje dok menyusahkan jela korang ni ..
Korang tau tak kandungan dalam rokok tu dan apa kesan nya kepada si perokok ?
ha , meyh aku cita sikit ..

Dalam rokok tu ada =>
1 )CO , ( karbon monoksida
2) Nikotin , 
3) Tar ..

AKIBAT MEROKOK =>
1) CO
=Gas CO juga berpengaruh negatif terhadap jalan napas dari pembuluh darah. 
Karbon mono oksida lebih mudah terikat pada hemoglobin daripada oksigen 
Oleh sebab itu, darah orang yang kemasukan CO banyak, akan berkurang daya angkutnya bagi oksigen dan orang dapat meninggal dunia karena keracunan karbon mono oksida.  Pada seorang perokok tidak akan sampai terjadi keracunan CO, namun pengaruh CO yang dihirup oleh perokok dengan sedikit demi sedikit, dengan lambat namun pasti akan berpengaruh negatif pada jalan napas dan pada pembuluh darah. 


2)NIKOTIN
=Nikotin merangsang bangkitnya adrenalin hormon dari anak ginjal yang menyebabkan : 
- Jantung berdebar-debar 
- Meningkatkan tekanan darah serta kadar kholesterol dalam darah, 

   
tang erat dengan terjadinya serangan jantung


3)TAR
=Tar dan asap rokok merangsang jalan napas, dan tar tersebut tertimbun disaluran itu yang menyebabkan : 
- Batuk-batuk atau sesak napas 
- Tar yang menempel di jalan napas dapat menyebabkan kanker jalan napas, 

   
lidah atau bibir 


Korang nak tengok pulak gambar akibat merokok ? 
jap ! Liza tunjuk k .:)

*ha , korang tengok perbezaan antara paru2 orang perokok dan jugak bukan perokok .
paru2 yang bersih je tu , tu paru2 orang yang tidak merokok ,
manakala yang HITAM tu .. tu paru2 orang yang merokok ..
Korang tak takut ke ? eee , kalau Liza kan ..
nauzubillah .. huh !
Liza post cam ni , 
bukan ape taw . jangan salah faham .. Liza just nak kongsikan je ape yang Liza tau .
Daripada korang beli rokok , 
baik korang simpan je duit korang tu , 
Boley buat simpanan . mane la tau korang nak KAHWIN ke .
tak la korang nak menyusahkan mak bapak korang pikir pasal HANTARAN ke APE KE ..
( eh , tak2 . gurau je )
Lyza gurau jela . 
tapi , sebaik-baik nye . korang berhenti la merokok ..
Korang tak sayang ke nyawa korang ?
korang tak sayang ke orang2 yang sayang kat korang ?
Kalau korang sayang , 
cuba la berhenti .. 
Liza bersyukur sangat taw sebab papa Liza tak hisap rokok ..
ha , by the way .. Liza nk ucapkan terima kasih kepada
gentlemen-gentlemen di luar sana yang tak hisap rokok tu ..
wa , tabik lu bro .. 
( ceyh2 . ayat xley bla ! )
ha , k la korang . sampai sini jela Liza berceloteh ..
Liza harap korang dapat pikir kan tentang apa yang Liza cerita kan ni . 
Korang pikir-pikirkan la ..
bak kata pepatah melayu  ,,
'HENDAK SERIBU DAYA , TAK HENDAK SERIBU DALIH'
( betul ke x ape yg aQ meleweyh kn ni ?)
HAHA . k la korang .
Liza nak chaw ..
BUbye :)
take care yeah !
jage kesihatan .. INGAT LA MEREKA YANG TERSAYANG :D
salam ^_^

ha ! da puas baca ? apa lagi , like and comment la =D

1 comment:

BHAIHAQI COOL said...

haa~~ , bru nk cuba2 hisap rokok ni .. :P

sHaRinG iS cARinG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget